Breedtegraad 52.11

 

De reis begint

In februari van 2022 startte Hans Muiderman de podcast Breedtegraad 52.11. Een reis vanaf zijn geboortehuis op breedtegraad 52.11 dwars door het midden van Europa. Een reis zonder doel, maar met de breedtegraad als richting. Na circa 1500 km eindigt hij in het gebied waar Polen, Wit-Rusland en Oekraïne elkaar raken. Muiderman reist met zijn camper (gebruikt geen tomtom) en met het openbaar vervoer. Hij ontmoet mensen, vertelt over boeken uit de boekenkist van zijn camper, schrijft verhalen en maakt podcasts. Op deze pagina vindt u straks achtergrondinformatie over deze reis. Via de link kunt u de podcast volgen via tijdschrift/platform Elders literair. Wilt u alle afleveringen volgen en een bericht ontvangen als er weer een nieuwe aflevering is: de podcast ik ook te beluisteren via Spotify.

Op de blog-pagina leest u tekstfragmenten over, en naar aanleiding van, deze reis. Een vorige keer de eerder gepubliceerde tekst ‘Het hart uit mijn lijf” (uit Hanze! daar waar de reis naartoe gaat – 2018) over zijn reis door de Baltische staten in 2014. Wat hem toen opviel was de nervositeit over Rusland, de Russen en over het al of niet gebruiken van het Russisch als officiële taal. Het was het jaar dat Rusland De Krim bezette.

Weer verder

Aan het einde van de derde podcast-aflevering (De renbaan) , waarin hij een boek van vertaler (Hans Boland, russisch-nederlands) wilde bespreken, vroeg Muiderman zich af of hij zomaar verder kon: het is oorlog in Europa. Hij twijfelde, ging de Verhalen van Babel, geboren in Odessa, herlezen en las de Memoires van Nadjezjda Mandelstam, de weduwe van de dichter Osip Mandelstam, geboren in Kiev. Hij neemt zich voor als hij in Polen is niet alleen boeken van Poolse schrijvers in de boekenkist te doen, maar ook van Oekraïense. Sinds eind september 2022 is de podcast Breedtegraad 52.11 weer in de lucht, hij nadert de Duits-Nederlandse grens…