Op de dijk

 

‘Wat doet een mens als hij mijmerend op de dijk zit. Hij telt de schepen, zoekt in de verte naar de plek waar het land ophoudt en het water begint…’
Lees verder via Literair Nederland.

Einde van de dienst

 

De dijk loopt af in de richting van de sluis bij Knock en onverwacht is die daar: de overkant. Ik zie de plek waar ik vandaan kom. Helemaal rechts het Eemshotel… lees verder via Literair Nederland.

 

 

Krimi

 

Pogum – Bingum
‘Is dat de eigenaar van deze camping? Grijs haar in een paardenstaart, zijn armen vol tatoeages. Ik hoor een groep motoren starten. Misschien vergis ik me…’
Lees verder via Literair Nederland

Nabuurschap

 

‘Behalve het geluid van vogels en het roetsjen van mijn fietsbanden over de wildroosters is het stil. Ik ben nog niemand tegengekomen. De sluis van Nieuw Statenzijl torent uit boven de dijk, een slaand geluid van ijzer op ijzer waait mijn kant op. Ik zoek de grens met Duitsland…’
Lees verder op Literair Nederland.

Zoet en zout

 

‘Inversiewegen. Prielen. Die woorden hoor ik voor het eerst. De campingeigenaar is kunstenaar, inclusief alpinopet. Hij is in het westen geboren maar al zijn hele leven, zo zegt hij dat, Noord-Groninger…’
Lees verder op Literair Nederland

De Graanrepubliek

 

‘Weet u wat het is met dat boek?’ Hij heeft dik grijs haar en daaronder een knoestig gezicht. ‘Dat boek is te goed. Iedereen herinnert het zich als een mooi boek. Dat zei u toch ook daarnet? Maar weet u wat het is met De Graanrepubliek? Een boek kan ook te mooi zijn, waardoor je vergeet hoe erg het was…
Lees verder via Literair Nederland

Eigen weg

 

Uit het niets scheurt een auto het terrein op. Een vrouw, vurige ogen, roept ‘Installez vous!’ Ze zegt dat het kantoortje vanmiddag van vijf tot zes geopend is. Weg is ze weer. Ik ben net met mijn camper aangekomen op deze prachtig gelegen camping met nauwelijks kampeerders. Het dorp hier heet Concoret, in het midden van Bretagne.
Een uur later sta ik voor een klein bureau, daarachter zit een vrouwelijke ambtenaar die vraagt naar mijn identiteitsbewijs. Ze noteert mijn gegevens in een couponboekje met doordrukformulieren. Naast haar maakt een meisje, ik schat haar een jaar of vier, een tekening. De vrouw mompelt: ‘Taxe de séjour, 20 cents, emplacement, 4 euro, branchements, 2 euro 40.’
Buiten het geluid van een autoportier dat met een klap wordt dicht geslagen. De jonge vrouw van zonet komt aangerend met een jongetje op haar arm. Ik zie de donkere vurige ogen weer, net als die van het meisje dat hier zo rustig tekent. De ambtenaar – het is een Camping Municipal – kijkt even op, zegt iets, de vrouw zet het jongetje op de grond, drukt driftig op het scherm van haar telefoon en loopt weer naar buiten. De ambtenaar haalt een lineaal uit de bureaulade, slaat een breed schrift open en trekt een lijn. Daaronder schrijft ze nogmaals mijn gegevens.

Wellicht is deze ambtenaar ook onderwijzeres en hoofd van een schooltje. Het zou zo maar kunnen, om haar heen hangt de sfeer van ‘Être et Avoir’. En misschien is de druk-heen-en-weer-rennende moeder een stagiaire of een leerling-ambtenaar die het leven even net niet aankan zonder hulp van deze rustige begeleidster.
Of ik op het hek gelezen heb dat de camping alleen het weekend open is, vraagt ze, het seizoen is nog niet begonnen en of ik het niet vervelend dat ik maandagochtend al weer weg moet. Ik knik begrijpend en vraag of er maandag een tijd is dat het hek op slot gaat. Nee hoor, neemt u de tijd, zegt ze. Ze scheurt de langwerpige coupon uit het boekje en geeft die aan mij. Links staat een serienummer en onder ‘Le Regisseur’ haar handtekening. Ik zie de resten van wat ooit een meisjeshandschrift was.

Die avond wandel ik door het verlaten dorp. Bij de school hangt een foto van de leerlingen, ik tel er veertien. Op het mededelingenbord bij de Mairie worden de verkiezingen van 11 juni aangekondigd met de namen van kandidaten en hun vervangers. Aan de voorkant van het stadhuis is een banier losgewaaid, de tekst is niet te lezen. Bij de kerk hangt er eenzelfde: ‘Ici, la fête de Bretagne.’ Ook hier een mededelingenbord. ‘De kerk is op last van de overheid gesloten. Vanwege neervallende ornamenten kan uw veiligheid niet gegarandeerd worden.’
Op maandagochtend rij ik weg. Ik stop bij een zebra, een klas kinderen steekt over. Ineens zie ik het: midden in de groep een vrouw met een regenjas. Ze praat, de kinderen luisteren. Dus toch, zij is het, de onderwijzeres. Op het moment dat ze de stoep opstapt, draait ze zich om. Ze kijkt naar me, alsof ze mij hier had verwacht. De kinderen lopen door en even staat ze daar alleen. Ze bevestigt de herkenning met een glimlach, knikt en kijkt aandachtig. Het klopt, lijkt ze te zeggen, dit is inderdaad mijn leven. U heeft het uwe, zo gaan we onze eigen weg.

Veer

 

Een wielrenner – ik schat hem al een eind in de zeventig – draait zijn rondjes op de keien. Hij wil zijn voeten pas van de pedalen klikken als hij op de veerpont is. Die vertrekt net van de overkant. In de achterzakken van zijn shirt zie ik aluminiumfolie, daarin waarschijnlijk een paar boterhammen. In het zakje daarnaast een transistorradio (bestaan die nog?) of een walkman uit de tijd dat hij nog jong was. Er schalt muziek uit. Ja, ‘schallen’ is op deze stille plek het juiste woord. Bill Haley, ‘rock a round the clock’ en daarna Little Richard. Daar komt de veerpont.
Even later staan we naast elkaar en varen naar de overkant. The Everly Brothers met ‘Lucille.’ Ik neurie mee – ‘Lucille, You don’t do your daddy’s will…’ – en betaal de veerman negentig cent. Een smartphone, met oordopjes en Spotify, lijkt hier op science fiction.
De boswachter uit Afferden had het mij verteld: met de veerpont oversteken en dan gelijk naar links. Dan rij je door het Maasheggen-gebied, een beschermd stuk landschap vol meidoornhagen. ‘De Romeinen liepen hier vast tussen de stekels van de struiken, ’zei hij en trok daarbij een gezicht alsof hij oog in oog stond met een groep Romeinse soldaten. Ik zie zijn fonkelende ogen voor me. Een duidelijke stem, zijn reisadvies klonk als een opdracht. Al in de middeleeuwen was daar een veer, riep hij me na.

De slagboom van de veerpont gaat omhoog, je kan het hier geen kade noemen. De wielrenner fietst rechts de smalle weg op richting Sambeek, ik ga naar links. Een hek in rood en wit en een verbodsbord, hier mag ik niet in. Maar ja , ik heb een opdracht.
Even later rij ik door een wonderschoon gebied, er is hier niemand. Ineens moet ik aan een oversteek bij Arcen denken. Was dat vorig jaar? Een dunne mist over de Maas, ik was de enige passant. In de stuurhut brandde een kaars met daarop een plaatje van Maria. Is dat voor Pasen? vroeg ik. Nee, zei de veerman, mijn zus wordt vandaag geopereerd, een zware operatie.
Met een hoofdbeweging gooit hij zijn zwarte haar naar achteren. Bijzonder dat een herinnering zo precies kan zijn. Hij is niet iemand die je gemakkelijk doorgrondt. Ik stelde een vraag. Hij gaf een antwoord. Je ziet elkaar nooit meer.
Oversteken met een veerpont doet iets met het besef van tijd. Alhoewel het een tochtje van een paar minuten was, stonden we lang en zwijgend naast elkaar. Op weg naar niemandsland, zo voelt zo’n aankomstplek. Sterkte, zei ik. Hij stak zijn had op.

Bij Vierlingsbeek kan ik weer oversteken richting Bergen. Als je daar vertrekt kan je de overkant al zien. Er zitten twee mannen op een bankje, een intieme plek. Een rugzak bij hun voeten. Rechts ligt een nooit opgehaalde fiets.
Ik fiets de weg omhoog, stop en kijk om: het veer vaart weer in de richting van de overkant. Het heeft geen haast, het vaart al eeuwen over de provinciegrens, de rivier als scheidslijn tussen geschiedenissen en gewoonten. Geen bruggen, tunnels, landschapsarchitecten en andere veranderaars. Stel dat het Nederlands landschap hersens heeft en een hoogleraar vertelt studenten over de plaats van alle functies in die hersens. Hij projecteert ze op een grote kaart. ‘Kijk,’ zou hij zeggen, ‘bij die veerpont: daar vind je het geheugen van het landschap.’

 

 

Een stem in Moddergat

 

Ik ben de enige fietser langs de dijk van Lauwersoog naar Moddergat. Een vriend had het mij gezegd: je moet daar gaan kijken bij laag water. In de Bantpolder die ik passeer landen de eerste ganzen. Straks neem ik een lange bocht naar rechts, de Seewei is vermoedelijk de eerste straat achter de dijk. Ik moet op nummer 40 zijn, daar is het stemlokaal. Een uurtje fietsen om mijn stem uit te brengen, dat heeft wel wat.
Als ik de ruimte binnenstap – het ligt achter een kleine kerk, ‘gemeenschapscentrum De Wynroas’ lees ik boven de deur – zie ik drie mannen achter een tafel zitten. Ze zouden broers kunnen zijn. Alle drie brildragend, kortgeknipt grijs haar met een opspringende scheiding en een net overhemd onder een pullover. ‘Zo zo, u heeft een kiezerspas, daar mag u overal mee stemmen,’ zegt de man die links zit terwijl hij mijn pas naar de hoek van de tafel schuift. Ik voel me als een kind dat op visite gaat bij onbekende ooms.

Een paar minuten later sta ik op de dijk.
Links de Waddenzee, rechts wat er droog gevallen is: schuine stroken water en land doorsneden met een lange lijn van palen. Geel slib, groen grasland. In de verte een wadloper met een oranje jack. Mijn geest ordent wat ik zie. Schoonheid. Ik ruik een vleug van vis en wier. Op een smal dijkje dat haaks staat op de plek waar ik nu sta, knettert een brommer richting niemandsland. Een paar minuten later rest alleen een zwarte stip zonder geluid.
Op een bord zie ik een kaart van dit gebied. Richting Ameland is er een lange geul. Danziggat, heet-ie. Ongetwijfeld voeren vanaf hier de schippers richting Polen. Als ik opkijk zie ik dat de wadloper ineens dichtbij is, op deze immense vlakte is het moeilijk afstanden te schatten.
Ik draai me om mijn as en zie nu pas dat ik bij een monument vol namen sta. 1883, lees ik. Drie jaar later werd Willem Drees geboren. Ik zoek de namen van de jongsten. Ze zijn 11 en 12 jaar – ze heetten allebei Hille – en zijn verdronken met hun opa, vader, ooms en broers.

In het museum even verderop lees ik dat het ‘de zwaarste storm sinds mensenheugenis’ was. Er hangen hier veel klassenfoto’s uit de eerste helft van de vorige eeuw. Drees was toen wethouder Sociale Zaken in Den Haag, in 1946 was hij de oprichter van de PvdA. Op de foto’s heeft geen enkel kind een onbezorgde blik, ze zien eruit als volwassenen met strakke strenge monden. De armoede spat van de foto’s af. Ik sta bij een bedstede met boven het voeteneinde een kist waarin de pasgeboren baby lag, in een huis van nog geen tien vierkante meter met een vliering. Een gezin met negen kinderen woonde hier. Ik loop door de vissershuisjes van dit kleine openluchtmuseum en besef dat ik ben opgegroeid in een tijd van enorme vooruitgang.

Wat ik gestemd heb, vraag ik mompelend aan mijzelf als ik mijn fiets weer pak. Ploumen. Ze gaf Trump lik op stuk toen hij per decreet de ontwikkelingshulp aan vrouwen stopzette. Binnen drie weken heeft ze 27 landen bereid gevonden het ontstane financiële gat te dichten.
Ik stap op de fiets, de zon staat laag.
De volgende dag lees ik de uitslagen. De populisten-stemmers zijn opnieuw in aantal gegroeid. Niet omdat ze het slecht hebben, zeker niet. De grijsblonde onheilsprofeet bevestigt slechts in oneliners hun ontevredenheid. Meer doet hij niet. Ploumen werd winnaar tussen de verliezers, Drees is nu echt dood.

 

Kerktent

 

Voor je het weet staat-ie er weer, in een restruimte achter de jachthaven Noordergat en de provinciale weg. Als de vlonders zijn neergelegd is die in een middag opgezet. De kerktent staat hier elke zomer. Een bordje met daarop ‘Kerkelijk recreatiewerk’ is aan de kant van de weg op een paal bevestigd. Het staat er onopvallend bij. Voor de weg naar God is klaarblijkelijk een kleine aanwijzing voldoende.
De tent staat al 40 jaar op deze plek, vlakbij de camping die ‘beleving’ in het vaandel voert. Je kan hier ‘Wadlopen onder begeleiding’, op ‘Safari met een echte Jeep’ en varen met de ‘Rescueboot’. Kleine kinderen gaan naar de indoor-speeltuin – met ballenbak natuurlijk – of doen speurtochten onder leiding van animatiewerker Ricardo. Een treintje rijdt over het terrein en haalt hen op. Kortom, de kerktent heeft vele concurrenten. Toch keert-ie elk jaar weer terug. In 2016 trok die 3000 bezoekers op 7 zondagen. Nederland ontkerkelijkt, maar de witte tent zit vol.

Misschien zie ik iets over het hoofd. Of is er met die tent wat bijzonders aan de hand. Op Google zoek ik naar ‘kerktenten’. Ik vind veel reclame voor ‘verhuur van kerken’ en als ik doorklik kom ik via ‘leegstaande kerk’ bij ‘feesten en partijen.’ Bij ‘partytenten’ zie ik foto’s die verdomd veel op de kerktent lijken. Ontkerking in een notendop. Toch is het druk hier zomers.
Op zondagochtend worden er kerkdiensten gehouden en de deuren staan wijd open. Deuren met panelen, weliswaar van kunststof, maar toch echte deuren. In het midden aan de brede kant kan je naar binnen. In mijn gedachten staat de dominee aan het einde van de dienst in de deuropening. Hij schudt de handen van de kerkgangers. Hij vraagt een vrouw hoe het met haar zieke moeder is en legt zijn hand op het hoofd van een kind dat hem een tekening laat zien.
Ik heb wel eens naar binnen gekeken tijdens de kerkdienst. Het was er vol, nauwelijks stoelen onbezet. Achter het publiek zaten aan een tafeltje drie kinderen te tekenen. Een man hield toezicht op dit recreatiewerk en luisterde ook nog naar de preek. Toen ik wegliep, zette de organist in.

’s Avonds zijn hier sing-ins met Gospelgroep Our Choice. Ook is er ‘Zingen op verzoek’ en ‘Zingen bij de beamer’, lees ik in het programma. Misschien zit in ‘zingen bij de beamer’ wel het geheim verstopt. Een vorm van karaoke maar dan met een religieus tintje. Ik heb daar ooit aan mee gedaan – zonder dat tintje weliswaar –, mijn oudste zoon werkte op een camping in Frankrijk. Hij leidde het steengrillen en direct daarna de karaoke. Zijn moeder en ik zongen samen Yesterday.
Of is die mededeling van drieduizend bezoekers nepnieuws? Daar hoor je veel over tegenwoordig. Weet u wat? (seizoenen lijken elkaar immers steeds sneller op te volgen.) Na de zomer schrijf ik weer een stukje over deze witte tent. En check niet alleen de feiten maar ga als een echte journalist op onderzoek. Ik maak een kerkdienst mee en een sing-in. U mag me eraan houden.