Een stem in Moddergat

 

Ik ben de enige fietser langs de dijk van Lauwersoog naar Moddergat. Een vriend had het mij gezegd: je moet daar gaan kijken bij laag water. In de Bantpolder die ik passeer landen de eerste ganzen. Straks neem ik een lange bocht naar rechts, de Seewei is vermoedelijk de eerste straat achter de dijk. Ik moet op nummer 40 zijn, daar is het stemlokaal. Een uurtje fietsen om mijn stem uit te brengen, dat heeft wel wat.
Als ik de ruimte binnenstap – het ligt achter een kleine kerk, ‘gemeenschapscentrum De Wynroas’ lees ik boven de deur – zie ik drie mannen achter een tafel zitten. Ze zouden broers kunnen zijn. Alle drie brildragend, kortgeknipt grijs haar met een opspringende scheiding en een net overhemd onder een pullover. ‘Zo zo, u heeft een kiezerspas, daar mag u overal mee stemmen,’ zegt de man die links zit terwijl hij mijn pas naar de hoek van de tafel schuift. Ik voel me als een kind dat op visite gaat bij onbekende ooms.

Een paar minuten later sta ik op de dijk.
Links de Waddenzee, rechts wat er droog gevallen is: schuine stroken water en land doorsneden met een lange lijn van palen. Geel slib, groen grasland. In de verte een wadloper met een oranje jack. Mijn geest ordent wat ik zie. Schoonheid. Ik ruik een vleug van vis en wier. Op een smal dijkje dat haaks staat op de plek waar ik nu sta, knettert een brommer richting niemandsland. Een paar minuten later rest alleen een zwarte stip zonder geluid.
Op een bord zie ik een kaart van dit gebied. Richting Ameland is er een lange geul. Danziggat, heet-ie. Ongetwijfeld voeren vanaf hier de schippers richting Polen. Als ik opkijk zie ik dat de wadloper ineens dichtbij is, op deze immense vlakte is het moeilijk afstanden te schatten.
Ik draai me om mijn as en zie nu pas dat ik bij een monument vol namen sta. 1883, lees ik. Drie jaar later werd Willem Drees geboren. Ik zoek de namen van de jongsten. Ze zijn 11 en 12 jaar – ze heetten allebei Hille – en zijn verdronken met hun opa, vader, ooms en broers.

In het museum even verderop lees ik dat het ‘de zwaarste storm sinds mensenheugenis’ was. Er hangen hier veel klassenfoto’s uit de eerste helft van de vorige eeuw. Drees was toen wethouder Sociale Zaken in Den Haag, in 1946 was hij de oprichter van de PvdA. Op de foto’s heeft geen enkel kind een onbezorgde blik, ze zien eruit als volwassenen met strakke strenge monden. De armoede spat van de foto’s af. Ik sta bij een bedstede met boven het voeteneinde een kist waarin de pasgeboren baby lag, in een huis van nog geen tien vierkante meter met een vliering. Een gezin met negen kinderen woonde hier. Ik loop door de vissershuisjes van dit kleine openluchtmuseum en besef dat ik ben opgegroeid in een tijd van enorme vooruitgang.

Wat ik gestemd heb, vraag ik mompelend aan mijzelf als ik mijn fiets weer pak. Ploumen. Ze gaf Trump lik op stuk toen hij per decreet de ontwikkelingshulp aan vrouwen stopzette. Binnen drie weken heeft ze 27 landen bereid gevonden het ontstane financiële gat te dichten.
Ik stap op de fiets, de zon staat laag.
De volgende dag lees ik de uitslagen. De populisten-stemmers zijn opnieuw in aantal gegroeid. Niet omdat ze het slecht hebben, zeker niet. De grijsblonde onheilsprofeet bevestigt slechts in oneliners hun ontevredenheid. Meer doet hij niet. Ploumen werd winnaar tussen de verliezers, Drees is nu echt dood.

 

Kerktent

 

Voor je het weet staat-ie er weer, in een restruimte achter de jachthaven Noordergat en de provinciale weg. Als de vlonders zijn neergelegd is die in een middag opgezet. De kerktent staat hier elke zomer. Een bordje met daarop ‘Kerkelijk recreatiewerk’ is aan de kant van de weg op een paal bevestigd. Het staat er onopvallend bij. Voor de weg naar God is klaarblijkelijk een kleine aanwijzing voldoende.
De tent staat al 40 jaar op deze plek, vlakbij de camping die ‘beleving’ in het vaandel voert. Je kan hier ‘Wadlopen onder begeleiding’, op ‘Safari met een echte Jeep’ en varen met de ‘Rescueboot’. Kleine kinderen gaan naar de indoor-speeltuin – met ballenbak natuurlijk – of doen speurtochten onder leiding van animatiewerker Ricardo. Een treintje rijdt over het terrein en haalt hen op. Kortom, de kerktent heeft vele concurrenten. Toch keert-ie elk jaar weer terug. In 2016 trok die 3000 bezoekers op 7 zondagen. Nederland ontkerkelijkt, maar de witte tent zit vol.

Misschien zie ik iets over het hoofd. Of is er met die tent wat bijzonders aan de hand. Op Google zoek ik naar ‘kerktenten’. Ik vind veel reclame voor ‘verhuur van kerken’ en als ik doorklik kom ik via ‘leegstaande kerk’ bij ‘feesten en partijen.’ Bij ‘partytenten’ zie ik foto’s die verdomd veel op de kerktent lijken. Ontkerking in een notendop. Toch is het druk hier zomers.
Op zondagochtend worden er kerkdiensten gehouden en de deuren staan wijd open. Deuren met panelen, weliswaar van kunststof, maar toch echte deuren. In het midden aan de brede kant kan je naar binnen. In mijn gedachten staat de dominee aan het einde van de dienst in de deuropening. Hij schudt de handen van de kerkgangers. Hij vraagt een vrouw hoe het met haar zieke moeder is en legt zijn hand op het hoofd van een kind dat hem een tekening laat zien.
Ik heb wel eens naar binnen gekeken tijdens de kerkdienst. Het was er vol, nauwelijks stoelen onbezet. Achter het publiek zaten aan een tafeltje drie kinderen te tekenen. Een man hield toezicht op dit recreatiewerk en luisterde ook nog naar de preek. Toen ik wegliep, zette de organist in.

’s Avonds zijn hier sing-ins met Gospelgroep Our Choice. Ook is er ‘Zingen op verzoek’ en ‘Zingen bij de beamer’, lees ik in het programma. Misschien zit in ‘zingen bij de beamer’ wel het geheim verstopt. Een vorm van karaoke maar dan met een religieus tintje. Ik heb daar ooit aan mee gedaan – zonder dat tintje weliswaar –, mijn oudste zoon werkte op een camping in Frankrijk. Hij leidde het steengrillen en direct daarna de karaoke. Zijn moeder en ik zongen samen Yesterday.
Of is die mededeling van drieduizend bezoekers nepnieuws? Daar hoor je veel over tegenwoordig. Weet u wat? (seizoenen lijken elkaar immers steeds sneller op te volgen.) Na de zomer schrijf ik weer een stukje over deze witte tent. En check niet alleen de feiten maar ga als een echte journalist op onderzoek. Ik maak een kerkdienst mee en een sing-in. U mag me eraan houden.

Villa Wannsee

20 januari

Er schijnt een schrale zon, de oostenwind is koud. Bij het station moet ik bus 114 nemen, is mij gezegd. Nu loop ik door een villawijk, een brede rustige straat. In de verte kinderstemmen, Internationale Montessorischule lees ik op een hek. Verder is het rustig hier, achter de huizen ligt het meer.
Bij de villa is een kleine jachthaven. Het tikkende geluid van de stalen draden tegen de masten klinkt irritant. Ik loop naar links. Moet ik dit trappetje naar beneden? Nee, dit is een restaurant. Een vriendelijke man vertelt dat ik verkeerd ben. ‘Daar, die villa met aan de zijde van het meer een bordes, dat is de ingang.’

Er zaten die dinsdagavond vijftien man aan tafel, de helft was nog geen veertig jaar. ‘Gaat het beter met je vrouw?’ vroeg iemand. ‘Ja, het ergste van de griep is nu voorbij, ze moet nog wat herstellen. Hoe is het bij jou?’ ‘Met de baby alles goed, zo’n lekkere bolle kop. Hij lurkt nog aan de borst.’ Iemand staat op. Een ander schenkt de koffie in. Neem een koekje, die staan daar niet voor niks.
Ik hoor het kraken van de vloer waar ik nu sta. Prachtig parket in grote schuine vierkanten gelegd met daarin weer kleine rechthoeken en zwarte biezen bij de randen. Op een vergadertafel met een glazen blad ligt voor iedereen hetzelfde document. Wat een mooie ruimte met dat uitzicht op het meer. ‘Zullen we beginnen?’ roept iemand. Dat moet Reinhard zijn, ik hoor zijn stem nu voor het eerst. Ik loop naar de andere kamer, ik stoor de mannen niet.
Hier hangen foto’s met teksten.
‘Gesundheit ist Lebensglück. Die Minderwertigen vermehren sich stärker als die gesunde Bevölkerung,’ lees ik. Een foto van een professor in de Eugenetica, hij onderzoekt een kind. Studenten om hem heen verdringen zich om niets te missen. Waarschijnlijk neemt hij volgende week tentamens af.
Vanuit de andere kamer hoor ik flarden van een gesprek. Namen van landen en aantallen passeren. ‘Zo komen we op de elf miljoen,’ zegt iemand. ‘Een mooi rond getal,’ mompelt een ander. Er wordt op het glazen tafelblad getikt. Zijn we akkoord? Iedereen knikt. Dank voor jullie komst. Stoelpoten schuiven over het parket. Ik kijk de lege kamer in, weer kraakt de vloer.

Vijfenzeventig jaar geleden, op de avond van 20 januari 1942, werd in de Villa Wannsee het besluit genomen om 11.000.000 joden te deporteren en te vermoorden. De vergadering duurde anderhalf uur en SS-leider Reinhard Heydrich leidde het gesprek. De villa is nu een museum.

 

 

 

 

 

Heiligverklaring

 

Hij heeft ongekamde haren en draagt een zonnebril. Achter hem zie ik een hoog raam waardoor je naar beneden op straat kijkt. Om hem heen staat een groep mensen. Ze verdringen elkaar. Iemand stelt een vraag. Een stompzinnige vraag, dat is duidelijk af te lezen aan het gezicht van de jongeman.
Dit is een beeld uit de film No Direction Home van Martin Scorsese, een film over het leven van Bob Dylan. Het is niet de eerste persconferentie die ik in deze documentaire zie. Voor Bob Dylan is het, voorlopig, een van zijn laatste. In 1966 besluit hij te stoppen met optreden.
Een journalist/fotograaf vraagt hem ‘wil jij nog een keer, op die nonchalante manier, de poot van jouw zonnebril zo losjes in je mondhoek doen?’ Dylan doet alsof hij de vraag niet verstaan heeft. De man herhaalt zijn vraag. Dylan doet alsof hij de vraag niet begrepen heeft, de man herhaalt zijn vraag nogmaals. Dylan staat op, pakt zijn zonnebril en vraagt de man het voor te doen. De man steekt de zonnebril in zijn eigen mondhoek en neemt een pose aan alsof hij wordt gefotografeerd.
Dit fragment maakt pijnlijk duidelijk dat Dylan er schoon genoeg van heeft. Hij moet steeds een ander zijn, een ander die het publiek en de pers van hem maken. Maar er lijkt geen weg terug. No direction home.

De man met het gesloten gezicht, op de rand van arrogant, staart mij aan vanaf de lp-hoes die in de kelder van mijn appartement ligt. Elke keer als ik mijn fiets pak, zie ik hem kijken. Ik kijk terug, maar hij geeft zich niet prijs. ‘Ik kijk wel uit,’ lijkt hij te zeggen.
Sinds ik No Direction Home gezien heb en Kronieken van Dylan las, kijk ik anders naar hem. Hij wil niet de vertegenwoordiger van mijn generatie zijn, zoals hij vaak werd aangekondigd. Integendeel. Hij bezwijkt eronder.
Tijdens een optreden in Engeland roept iemand uit de zaal: ‘Judas!’ Het doet me pijn om het te horen. Dylan heeft zijn akoestische gitaar ingeruild voor een elektrische en laat zich begeleiden door drie popmuzikanten. Later ontstaat daaruit The Band. ‘Judas!!’ wordt er weer geschreeuwd.
Hij lijkt onaangedaan. Dylan is iemand anders dan zijn publiek denkt. Hij wilde geen vertegenwoordiger zijn van een ‘protestgeneratie’ en wordt nu voor verrader uitgemaakt omdat hij de folkmuziek arrangeert als popmuziek.

Er is een verschil tussen de zichtbare Dylan en het beeld dat hij in teksten van zichzelf schetst. De zichtbare is ongenaakbaar, maar de Dylan in zijn autobiografie Kronieken is een man in nood. Achter het scherm van de arrogantie worden zijn zachte trekken zichtbaar. Hij staat op breken. Pompen of verzuipen. Hij wil zijn wie hij is: liedjesschrijver en vader van een gezin. Meer niet. Het is te snel voor hem gegaan. In 1963 – Martin Luther King, I have a dream – spreekt een jochie uit een dorp op zijn 21e jaar de massa toe. Bij het Lincoln-monument wordt Dylan aangekondigd als de ‘redder van zijn generatie.’ Redder. Hij laat het zich aanleunen.

Een paar jaar later wil hij nog maar één ding. Thuis komen. Zichzelf redden. Hij wil weg van de muziekscene. ‘Geen plek was ver genoeg, ik weet niet waarover iedereen aan het fantaseren was, maar mijn fantasie was een negen-tot-vijfbestaan, een rijtjeshuis met een wit hek in een straat met bomen en rozen in de achtertuin. Dat was mijn diepste droom. Maar na een tijdje kom je erachter dat privacy iets is wat je wel kan verkopen, maar niet terug kan kopen.’ ‘In de ogen van anderen was ik een prediker geworden die wonderen verrichtte (..), maar nu was alles in mijn gezicht uit elkaar geknald en het hing boven mijn hoofd.’
‘Ik wilde voor niemand dieper de duisternis in. Ik leefde al in die duisternis. Mijn gezin was mijn licht en dat zou ik tot elke prijs beschermen. Er zat een vermist persoon in me en die moest ik terugvinden.’

Een aantal jaren geleden zag en hoorde ik Dylan optreden in de Heineken Music Hall. Zijn nasale stem nog helemaal herkenbaar, zijn stembanden kraken. Een man, een paar jaar ouder dan ik ben, die met een stem vol barsten kreunend en krassend zijn charisma en muzikaliteit toont. Schijnbaar achteloos dirigeert hij de band vanachter zijn keyboard. Met een toon, een handgebaar of een wijziging in volume.
De dag na zijn optreden download ik de lp Blonde on Blonde op mijn IPod. De volgende ochtend, bij mijn dagelijks hardlooprondje, knalt ‘Rainy Day Woman’ door mijn koptelefoon. Er is geen beter stuk muziek om het hardlopen mee te beginnen. Zo rennend door de duinen wil ik hem spontaan heilig verklaren. Maar ja, hij leeft nog.

Link Rainy day woman

 

Gebruiksaanwijzing (2)

 

Roken is dodelijk

De doos met daarop ‘Gebruiksaanwijzingen’ in dikke viltstiftletters staat naast mij op de grond. Ik heb hem uit de kelder gehaald waar alles wat met handigheid te maken heeft is opgeslagen. Natuurlijk kan ik op mijn tablet ‘gebruiksaanwijzing tuner-versterker yamaha 830’ intypen en dan even scrollen naar ‘aansluitingen’. Maar iets weerhoudt me. Ik denk dat ik meer houvast vind bij het gedrukte woord, het digitale is me te vluchtig. Een gebruiksaanwijzing moet ik in mijn handen kunnen houden en ik moet bladzijden kunnen omslaan.

De inhoud van de doos is een rommeltje. Bovenop brochures voor modems van Ziggo en KPN. Als uiteindelijk – na vele malen ‘er-zijn-nog-8-wachtenden-voor-u’ – beeld en geluid bij verrassing functioneerden, was dit niet dankzij maar ondanks de gebruiksaanwijzing tot stand gekomen.
Daaronder ligt er een instructie voor de ‘Chicago 420 standaardset’. Een vaste telefoon waarmee je toch door het hele huis kan lopen, toen ik hem aanschafte was dat een revolutie. Daaronder ligt de instructie voor een startpakket digitale televisie, daarnaast nog zo’n instructie voor weer een ander startpakket maar nu met een foto van een Libelle-dame erop. Ook ligt er een dun receptenboek voor pizza bakken, dat hoorde bij een nieuwe oven. ‘Knusperige Pizza – typisch für Deutschland, Frankreich, GrossBrittanien, Italien und die Schweiz.’ Europa was toen nog in de opbouwfase, begrijp ik. De opsommingen van Zutaten en Überzug zal ik u besparen. Maar waarom heb ik dit bewaard? Pizza’s bakken – u kunt het bij anderen navragen – doe ik zonder gebruiksaanwijzing, recept of wat dan ook.

Ik kijk vanuit mijn stoel nu in de doos, een dik boek staat rechtop tegen de kant. Ik haal het eruit en lees: ‘Yamaha MCR-E810 Pianocraft.’ Daaronder twee dunne boekjes, geknakt op de bodem van de doos, de ene voor de dvd-speler en de ander voor het speakersyteem. Op de achterkant van die laatste heb ik aantekeningen gemaakt, zie ik. Haastige letters. Wat was ik aan het doen? Waarom? Klaarblijkelijk lag de gebruiksaanwijzing toen binnen handbereik en noteerde ik de woorden uit angst ze te vergeten.
‘Mixed reality’ heb ik bovenaan geschreven. Daaronder ‘verschil tussen werkelijkheid en representatie (afbeelding) van de werkelijkheid is niet meer mogelijk’ en ‘afbeeldingen van dingen zijn gewoner geworden dan echte dingen…’ Ik was in een filosofische bui, dat is wel duidelijk. Maar toch…
Ik lees graag in een echt boek, waarbij ik het boek kan betasten met mijn vingertoppen. In het ene boek voel ik de structuur van het papier en in het ander de gladde pagina’s, houtvrij. Ik geniet van een boek waaraan ik kan zien dat het bijna stuk gelezen is. Ja liever een echt boek in plaats van een e-reader. Dat is een nep-boek, met een hoes als omslag om toch een beetje op een boek te lijken. Bovendien aan mijn boekenkast kan ik mijn levensfases zien, mijn boeken staan thematisch gerangschikt. Dat is niet ontstaan uit een behoefte aan ordening, nee zeker niet. Organisch heeft die afbeelding van mijn leven zich gevormd. Film en filmgeschiedenis dat was het eerste thema, toen pedagogiek, daarna een uitstapje naar zen en meditatie, vervolgens de reisverhalen van Paustovsky en daar dichtbij geschiedenis, filosofie. De boekenkast is een reflectie op mijn leven.
Schiet op Muiderman, je moet nu aan het werk.

Ik sla de gebruiksaanwijzing open – het voelt als een dik boek dat losjes is gebonden –, een instructie in zeven talen, na ‘Manuale di istruzioni’ en ‘Bruksanvisning’ volgt ‘Gebruiksaanwijzing.’ De eerste pagina daarvan heb ik ooit omgevouwen. Ik blader en tel 67 pagina’s in het Nederlands. Daar ga ik eens goed voor zitten.
Eerst haal ik de pick-up uit de gang en zet die op de grond naast de versterker. Laat ik ook een glas wijn inschenken en ik heb nog zo’n lekker stukje brokkelkaas. Ik pak de lage stoel, nu zit ik goed. Die wijn is prima, proef ik.
‘LET OP! LEES HET VOLGENDE VOOR U HET TOESTEL IN GEBRUIK NEEMT’ lees ik op de tweede pagina. Dit klinkt toch als een dreigement. Vette witte letters in een zwarte balk. Dit is de sfeer van ROKEN IS DODELIJK en dat 67 pagina’s lang. Ik schenk me nog eens in.

(wordt vervolgd)
‘Gebruiksaanwijzing’ is een serie teksten in de vorm van een feuilleton. Over handigheid en onhandigheid, inzicht en ongeduld en de dunne scheidslijn tussen iets repareren of definitief kapot maken.

Gebruiksaanwijzing (1)

 

EP

Ik doe het niet langer. Ik loodgieter en timmer niet meer, leg niks meer aan, breek niets meer uit of open. Zelfs het huis schilderen – ooit vond ik het heerlijk daar bovenop die trap – laat ik graag aan de professionals. In mijn jeugd bouwde ik een radio, repareerde versterkers maar nu alles rond beeld en geluid draadloos tot leven komt, is het intypen van het Wi-Fi-wachtwoord voor mij meer dan voldoende.
Ik ruimde zo’n vijftien jaar geleden het huis leeg waarin mijn kinderen waren opgegroeid en tijdens het schoonmaken van de tuinschuur heb ik dat besluit genomen.
Een schuur van nog geen twee bij tweeëneenhalve meter, vol met fietssturen, trappers, een voorvork, een frame van een kinderfiets, binnen- en buitenbanden die nog kans maakten op een tweede leven. Zijwieltjes, kettingkasten, een spanner om een achtervork wijder te maken, nog zo’n spanner, vermoedelijk omdat de andere tijdelijk was zoekgeraakt. Remkabels, zadels natuurlijk, een uit elkaar gehaalde trommelrem in een kartonnen doosje. Waarom bewaarde ik die zo netjes? En veel ijzer in een diversiteit aan maten en vormen. De stukken ijzer hadden door de tijd (en gebrek aan actie van mijn kant) hun oorspronkelijke betekenis verloren. Kortom, als vader van een groot gezin was ik in mijn vrije tijd ook fietsenmaker.

Ik betrok een nieuw appartement en alles wat niet was weggegooid, maar ook niet direct een functie had, belandde in de kelder. Zoals ook mijn pick-up en stapels langspeelplaten.
Maar gisteren kreeg ik een ep cadeau. Ja, u leest het goed: EP. Een woord van lang geleden, het staat nog steeds in de Van Dale.
De achterkant van mijn versterker zie ik zelden. Een Yahama uit de serie 810. Door de toevoeging van dit nummer lijk ik een deskundige. Als ik de materie niet doorzie, is het eerste wat ik doe de indruk wekken dat ik alles in de hand heb. Die geveinsde arrogantie geeft mij zelfvertrouwen.
De voorkant van het apparaat is mij bekend natuurlijk. Alles oogt helder digitaal. Maar de pick up, die ik uit de kelder heb gehaald, moet aan de achterkant zijn ingang vinden.
Een blik daarop leidt tot zowel hoop als verwarring. Hoop omdat ik ooit de functie van al die pluggen, draden, in-en output schakelaars moeiteloos doorzag, verwarring omdat ik niet meer weet wat Aux 1 is en laat staan Aux 2. Dat de rode plug in de rode opening bij input moet en de witte vergelijkbaar vind ik logisch. Ik probeer het en wacht op het geluid van de lichte kras met heel even de zware ondertoon van de naald die op zoek gaat naar de groef. De ep draait rond, de naald gaat langzaam naar beneden.
Er is geen signaal.

Nu ligt de hoes bij mij op tafel en staat de pick-up weer in de gang. Een mooie hoes. Ik lees:

Wanneer dit lied, Les Feuilles Mortes
In mijn geheugen is gedoofd
Zullen mijn lang vervlogen liefdes
Op die dag opstaan uit de dood.

En onverwacht sta ik weer in de tuin. Alsof een 8mm film wordt teruggespoeld: het oude ijzer verdwijnt met schokkerige sprongen in de schuur. Fietsen worden naar buiten gereden, een met zijwieltjes als laatst. Ik ruik de geur van bandenplak. Ik plant een boom en strooi een handje bloemenzaad. Kinderen rennen naar buiten. De kleuren van de beelden zijn vervaagd, een vrouw zit in de zon en leest de krant.

(wordt vervolgd)

Oorlogstaal

 

Taal schiet altijd te kort. De politicus weet dit als geen ander en heeft er zijn vak van gemaakt om dit euvel te verdoezelen. Hoe groter ons verdriet en onze schrik over wat is aangericht, des te grootser moet het antwoord van de taal zijn, meent de politicus.
De taal van president Hollande vertegenwoordigt niet in eerste instantie een gemoedstoestand maar beoogt vooral een effect. De taal moet aankomen, raken. Net als Bush dat deed na 9/11. We moeten laten zien dat we ferm zijn. Ik verklaar de oorlog! We jagen ze op… Van deze taal worden de mensen rustig want de indruk wordt gewekt dat we alles nog in de hand hebben.
Stel dat president Hollande ‘vrede!’ had geroepen en ‘we moeten meer de wijken in want waar armoe is, is er een kiem voor terrorisme.’ En stel dat hij dit gezegd had met tranen in zijn ogen. De partij van Marie le Pen zou in de nacht van 13 op 14 oktober verdriedubbeld zijn.
Taal blijkt de sluier die hangt voor wat we werkelijk bedoelen. De taal van de president is een afleidingsmanoeuvre. Misschien kan hij niet anders.

In de periode dat we nog als halve dieren leefden was er nog geen taal, wel was er ritme en melodie. Nu worden er mensen, niet alleen in Parijs maar ook in Bagdad en Beiroet, belaagd en gedood door halve dieren. Ten oorlog roepen we als antwoord. Misschien is het beter te gaan zingen. Zacht, mooi, samen. Niet schreeuwen en geen strijdliederen svp.

 

 

Biecht

 

Als je beroemd wilt worden, schijnt een ernstige ziekte daarbij te helpen. Als je beroemd wilt blijven ook. Dat leid ik af uit de weekendmagazines van dagbladen. Dan weer een actrice in de diepste depressie (Volkskrantmagazine), vorige week een tv-presentatrice met borstkanker (Trouw). Je moet er wat voor over hebben om erbij te horen. Ik hoop dat ik gezond blijf en dat wens ik u ook toe.
Toch moet ik iets bekennen. Ik wil er niet beroemd mee worden, begrijpt u mij niet verkeerd. Maar ik heb ook…iets.

Ik ben een stadsmens, opgegroeid op een bovenhuis. Pas op mijn dertigste ‘kreeg’ ik voor het eerst een huis met tuin. In die periode daarna moet het ontstaan zijn. Achter de dijk huurde ik een stukje grond. Goed omspitten werd mij door allerlei deskundigen aangeraden. Het moest beslist twee spaden diep.
Daar ging ik, een licht gevoel van stoerigheid kon ik nauwelijks onderdrukken. Op alle andere landjes was nog niemand te bekennen.
Ik weet niet of u wel eens een klomp rivierklei hebt opgetild, maar al na tien keer ‘twee spaden diep’ verlangde ik naar een bloembak op het balkon van een bovenhuis. Na twintig keer had ik last van mijn rug en toen na drie middagen mijn landje was omgespit, liep ik krom.
Vreemd dat er niemand anders spitte.

Een paar weken later, op een mooie zaterdagochtend, was het heel druk bij de landjes. De palen die als landafscheiding dienden waren weggehaald. Behalve bij mijn landje.
‘Als je die boer een riks betaalt, trekt hij in één keer met zijn trekker door onze landjes en hoef je niet te spitten,’ zei een man op het landje naast het mijne. Hij moet aan mijn gezicht iets afgelezen hebben, of aan mijn lichaamshouding dat kan ook. Ik stond nog steeds krom.
‘O’, zei hij, ‘jij bent de enige die zelf zijn landje…nou ja, volgend jaar weer een kans.’ Hij sloeg me daarbij hard op mijn pijnlijke schouder.
Waarschijnlijk heb ik het daar gekregen. Je loopt zoiets op. Je hebt het al maar je weet nog niet dat je het hebt.
Na drie maanden tuinbonen eten, dat zou zo goed zijn voor de grond, en na een niet meer te verwijderen groene aanslag in mijn auto, liet ik de natuur maar zijn eigen gang gaan. Ik had toch een mooie achtertuin?

Het voelde het aanvankelijk als een degradatie, van een stuk land naar een groenstrook naast mijn tuinschuur. Maar ach, sla en radijs dat leek mij wel wat, dat kon je zo vanuit de eigen tuin opeten.
De slaplantjes werden mooie kroppen en tot mijn verrassing kwam in zo’n krop een bloem omhoog. Nooit geweten dat sla zo mooi kon zijn. Moestuindeskundigen, wat zijn er daar veel van, zeiden het: je hebt de sla verknoeid. Deze fout heeft het aan het licht gebracht. Het incubatietijdperk was ineens voorbij.
Sindsdien heb ik het. Toch deed ik nog een poging. Ik wist dat ik iets mankeerde, maar wilde dat niet accepteren. Ik voelde me strijdbaar en nog sterk genoeg.

Ik kocht vier zakjes met radijszaden en maakte acht kuiltjes in de zanderige grond naast de schuur. Dit zou een succes worden, dat voelde ik. De zon scheen lekker op mijn rug. In elk kuiltje gooide ik de helft van een zakje leeg. Dus over een week of zes had ik acht bosjes radijs.
Ik voelde me gelukkig, het was er toch nog van gekomen.
Mijn buurman observeerde mij vanachter het tuinhek. Ik had niet zoveel met die buurman. Wel met zijn vrouw, dat was een prettig mens.
‘Wat zaai je daar?’, vroeg hij. Ik vond het een domme vraag.
‘Radijs.’
‘Radijs? Maar je gooit al die zaadjes in een kuiltje?!’
Zijn tweede domme vraag.
‘Ja natuurlijk, het groeit toch in bosjes,’ zei ik.
‘Het groeit in bosjes, het groeit in bosjes, ha ha ha,… Janneke’, riep hij in de richting van zijn keukendeur, ‘bij Muiderman groeit de radijs in bosjes!!’
Janneke gierde van het lachen.
Die lach van Janneke…toen wist ik zeker wat ik had.
Moestuinvrees.
Ik denk niet dat ik daar beroemd mee word.

 

Smile

 

Marktonderzoeken, daar heb ik het niet zo op. Vijf minuten geleden ben ik ingestapt in de Thalys en nu al met zo’n formulier op schoot. Maar ik ben in een goed humeur: mijn jongste dochter en ik gaan naar de tentoonstelling van Henri Cartier-Bresson in het Centre Pompidou in Parijs.
Met een Thalys-pen zet ik mijn kruisjes.
Bij vraag 8a wordt mijn mening gevraagd over de ‘kwaliteit van de glimlach van het personeel.’ Ja, het staat er echt. Ik mag scoren tussen nul en tien.
Heeft u wel eens een glimlach met een nul of met een één beoordeeld? Het zou kunnen, zo’n vileine lach, maar dat mag geen glimlach heten, toch?
Even later worden we door een vrouw met Thalys-kleding aan erop geattendeerd dat we op de verkeerde plaatsen zitten. Ze doet het vriendelijk. Van mij krijgt haar lach een negen. Dit cijfer wordt bepaald in het moment dat ze zich omdraait en ik haar weg zie lopen in een lichtgrijs strak gesneden mantelpak. Vooral dat strak gesneden maakt mijn cijfer hoog.

Cartier-Bresson was geen man van de glimlach. Hij was gedreven door de fotografie. Bezeten, denk ik. Dat is te zien aan de scherpe lijnen in zijn gelaat op de foto’s waar hij jong is. Ook als hij ouder is geworden, houdt hij iets strengs.
Als je, zoals hij, over de wereld hebt gereisd en niet altijd op mooie plekken en in goede tijden – de burgeroorlog in Spanje, de Tweede Wereldoorlog, de armoede in Mexico –, raak je wellicht de glimlach kwijt. Bovendien was hij geen fotograaf van feesten en partijen. ‘Smile!’ zal hij nooit geroepen hebben.
Hij zweeg, denk ik, en wachtte.

Hij kon goed wachten. In heel lang wachten was hij een kei. Hij zàg de compositie van een plek, nam zijn standpunt in en wachtte. Hij wachtte net zo lang tot binnen het kader iets bewoog. Een mens, een dier, een fietser. Vaak liet hij hen gewoon passeren. Maar wanneer in een ultrakort moment hun beweging samenviel met het spel van vlakken, lijnen, licht en schaduw, drukte hij af.
Zo veranderde hij een dagelijks tafereel in kunst. Zijn foto ‘Achter het Saint-Lazaire station’ uit 1932 is daarvan het meest geciteerde voorbeeld.

*
Met zijn honderden foto’s in onze hoofden zitten mijn dochter en ik op het plein voor de Nôtre Dame. We observeren de fotograferende toeristen, stoten elkaar aan, zien hoe mensen op het digitale schermpje hun eigen hoofd en de torens van de kerk combineren. Ze gaan op de knieën zitten of op hun rug liggen voor de beste compositie. Een eindeloze stroom van fotografen.
Veel later, meestal bij toeval, komen ze de foto tussen duizenden andere tegen en kijken ernaar met een vluchtige blik. Of zelfs dat niet.

Hoe zou Cartier-Bresson gefotografeerd hebben als hij vijftig jaar later was geboren? Zou hij dan ook ‘selfies’ hebben gemaakt? vragen wij ons af.
Hij was in zijn jonge tijd een voorloper, een van de eersten die fotografeerde met een kleinbeeldcamera. Hij werkte met het licht dat de natuur hem gaf. Net als de toeristen hier voor onze neus. Geen statief, geen ingewikkelde belichting.
Als je de foto’s ziet waar Cartier- Bresson zelf op staat, zie je een man die zich niet graag liet fotograferen. Op de foto met zijn tweede vrouw die naast hem danst, staat hij er heel ongemakkelijk bij. Het moet nu eenmaal, zie ik hem denken.

Voordat we terug gaan naar het Gare du Nord maakt mijn dochter van ons een selfie. Onze hoofden dicht bij elkaar, de Nôtre Dame achter ons. Die avond nog wordt hij gedeeld op Facebook. Als ik hem de volgende ochtend op mijn Tijdlijn plaats , zie ik de brede glimlach van mijn dochter. Bij mijzelf kan ik zien wat ik dacht op het moment dat zij de foto nam.
Smile.

Slinge

 

Deze sneltram gaat naar Slinge. Ik ben daar nooit geweest.
De tram rijdt langs de randen van het Groene Hart. Veel nieuwbouwwijken en waar die nog niet zijn, is er bouwdrukte in grijze modder.
Vlak voor de halte Nootdorp het eerste groen: een terp met een wit kapelletje erop. Even denk ik dat het dak van leisteen is, maar nu de tram vaart vermindert zie ik de plastic dakbedekking glimmen. Het kan zijn dat de terp van kunstgras is. Rechts vier geschakelde villa’s en links daarvan een eigentijdse brug, die dit stukje wijk ontsluit. Daaronder de snelweg die aan de achtertuinen ligt. Aan de voorkant de sneltram van Den Haag Centraal naar Slinge en weer terug. Bizar om hier te wonen.
Op de snelweg staat een politieauto met zwaailicht.
Er is een ongeluk gebeurd.

Gek, denk ik, terwijl ik uitstap bij de halte Wilhelminaplein in Rotterdam, dat ik het eindpunt Slinge waarschijnlijk nooit zal kennen. Misschien bestaat het niet, is het een fake-eindpunt of een keerlus op een kale vlakte. In gedachten zie ik een berichtje in de krant: ‘De conducteur heeft nog naar zijn vrouw gebeld en gezegd dat hij in Slinge is aangekomen. Sindsdien is hij spoorloos. Zijn vrouw mist hem al jaren.’

In het Fotomuseum kijk ik naar een film van David Claerbout, Highway Wreck, die hier in première gaat. Film is niet het juiste woord, maar ook foto schiet tekort. Het zit er tussenin. De film heeft een begin en eind, de beelden bewegen, maar het zijn foto’s die in elkaar overvloeien.
Dit is wat ik zie:
Een snelweg is afgezet door een politieauto die dwars op de weg staat. Met als gevolg een lange file.
Iedereen kijkt dezelfde kant uit. Er staan brandweermannen, politieagenten kijken, de chauffeur van de depannage-wagen kijkt, de mensen in de auto’s vooraan de file kijken. Niemand handelt, niemand komt in actie.
Toeschouwers.
Geen enkele gelaatsuitdrukking wekt een suggestie.

Het eerste beeld is een uitgebrande auto.
Er is een ongeluk gebeurd.
Het is een auto waarvan je als kijker direct weet dat dit er een van lang geleden is. Dit type bestaat niet meer.
Af en toe wordt dit beeld herhaald. Er staat een militair bij de auto en twee kinderen. Het uniform is uit de jaren dertig, de kleding van de kinderen ook. Het ongeluk is langer dan zeventig jaar geleden. Iedereen kijkt naar iets wat er niet meer kan zijn.
Maar wie heeft de politie en de brandweer gewaarschuwd en de depannage-wagen? En waarom staat iedereen in een file vanwege een ongeluk dat tientallen jaren geleden plaats vond?
Alles is vertraagd, er is geen geluid. Een fractie van een seconde is uitgerekt tot een film van 35 minuten.

Ik ben een toeschouwer van toeschouwers en kijk naar een moment waarin verleden en heden samenvallen.
Dat is onmogelijk. Toch gebeurt het.
Samen met de kijkers in deze verstilde wereld wacht ik op wat komen gaat, terwijl ik weet dat het al geweest is.
Intrigerend.

Tijdens de terugreis laten de beelden mij niet los. Als de sneltram opnieuw de halte Nootdorp passeert, draai ik mijn hoofd naar links. Weer zie ik dat vreemde gebied. Het rijtje villa’s ingeklemd tussen een brug, een snelweg en een trambaan. Woont hier echt iemand?
Het schemert, er branden lampen in de huizen.
Een man staat voor een raam.
Langs zijn achtertuin kruipt een file.

Hij kijkt naar de namaak-terp met het kapelletje erop. De terp is een geluidswal, denk ik. Zo kan een vorm uit het verleden nu zijn dagelijks nut bewijzen.
De man beweegt niet. De file komt tot stilstand.
Uit de tegenovergestelde richting komt een tram.
Slinge staat erop.

De kunstenaar David Claerbout ( 1969, België) maakt internationaal furore met installaties waarin hij filmische technieken toepast op de fotografie. Geraffineerd bouwt hij in zijn werk een spanningsveld op tussen filmtijd en ‘echte’ tijd.