Breedtegraad 52.11

 

De reis begint

In februari van 2022 startte Hans Muiderman de podcast Breedtegraad 52.11. Een reis vanaf zijn geboortehuis op breedtegraad 52.11 dwars door het midden van Europa. Een reis zonder doel, maar met de breedtegraad als richting. Na circa 1500 km eindigt hij in het gebied waar Polen, Wit-Rusland en Oekraïne elkaar raken. Muiderman reist met zijn camper (gebruikt geen tomtom) en met het openbaar vervoer. Hij ontmoet mensen, vertelt over boeken uit de boekenkist van zijn camper, schrijft verhalen en maakt podcasts. Op deze pagina vindt u straks achtergrondinformatie over deze reis. Via de link kunt u de podcast volgen via tijdschrift/platform Elders literair. Wilt u alle afleveringen volgen en een bericht ontvangen als er weer een nieuwe aflevering is: de podcast ik ook te beluisteren via Spotify.

Op de blog-pagina leest u tekstfragmenten over, en naar aanleiding van, deze reis. Deze keer de eerder gepubliceerde tekst ‘Het hart uit mijn lijf” (in Hanze! daar waar de reis naartoe gaat – 2018) over mijn reis door de Baltische staten in 2014. Wat me toen opviel was de nervositeit over Rusland, de Russen en over het al of niet gebruiken van het Russisch als officiële taal. Het was het jaar dat Rusland De Krim bezette.

Stopt de reis?

Aan het einde van de derde podcast-aflevering (De renbaan) , waarin hij een boek van vertaler (Hans Boland, russisch-nederlands) wil bespreken, vraagt Muiderman zich af of hij zomaar verder kan. Sinds een paar weken is er een vreselijke oorlog in Europa. Luister hier wat hij van plan is. Vanaf eind september 2022 is de podcast Breedtegraad 52.11 weer in de lucht